Kiedy jedzenie szkodzi...


Problemy zdrowotne takie jak uczulenia pokarmowe dotyczą  coraz częściej  małych dzieci. Najczęstszym alergenem jaki uczula dzieci jest białko mleka krowiego. Nie jest on jednak jedynym produktem uczulającym najmłodszych. Jeszcze częstszym alergenem jest gluten(białko roślinne wystepujace w pszenicy, życie, owsie, jęczmieniu).

 

Leczenie uczuleń pokarmowych odbywa się poprzez stosowanie tzw. diety eliminacyjnej, czyli takiej, w której nie występuje substancja wywołująca uczulenie. Ułożenie takiej diety wymaga najczęściej kontaktu z dietetykiem, gdyż wykluczenie z jadłospisu ważnego składnika diety, jakim jest np. mleko, powoduje niedobór ważnych składników odżywczych (pełnowartościowe białko), mineralnych (wapnia) i witamin (D). Dlatego dieta musi być tak ułożona, by rekompensować te niedobory innymi produktami spożywczymi.

 

Dieta bezglutenowa

 

Dieta bezglutenowa polega na całkowitej eliminacji pokarmów zawierających przetwory tych czterech podstawowych zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa . Produkty te w diecie bezglutenowej zastępuje się przetworami ze zbóż naturalnie bezglutenowych: ryżu, kukurydzy, gryki, prosa oraz pokarmami na mączce ziemniaczanej.

Jednak wiele gotowych produktów spożywczych dostępnych w sprzedaży może zawierać gluten tylko jako jeden ze składników obecnych w produkcie. Gluten można więc spotkać także w wędlinach, mielonym mięsie oraz innych przetworach mięsnych, przetworach rybnych, produktach mlecznych takich jak: jogurty, sery oraz śmietana, słodyczach (cukierkach, czekoladach itp.), lodach, sosach, ketchupach oraz majonezach, przyprawach, koncentratach spożywczych, napojach, suszonych owocach (jako środek zapobiegający sklejaniu się owoców). Do napojów może być dodany błonnik pszenny, a do niektórych herbat aromatyzowanych gluten dodawany jest jako nośnik aromatu. Fakt ten powoduje, że w dzisiejszych czasach nie można wskazywać samej nazwy produktu np. płatki kukurydziane czy też gorzka czekolada jako produktu bezpiecznego w diecie bezglutenowej.

Wielu rodzicom, których pociecha nie może wszystkiego jadać, jest uczulona na gluten, na początku trudno przychodzi komponowanie posiłków do diety bezglutenowej. Z każdym dniem diety bezglutenowej jest jednak coraz łatwiej, szybko przyzwyczajamy się do kuchni bez tradycyjnych mącznych wypieków, kaszy manny czy płatków owsianych. Niewykluczone też jest, że wszyscy domownicy rozsmakują się w posiłkach z diety bezglutenowej.

 

W diecie dziecka z alergię pokarmową  na gluten powinny znaleźć się takie artykuły jak:

- produkty spożywcze z kukurydzy,( płatki, kasze, mąki kukurydziane)

- gryki  (kasza gryczana, płatki gryczane, maka gryczana)

- ryżu (płatki ryżowe, makaron ryżowy)

- ziemniaków,

- prosa( kasza jaglana)

- amarantusa( płatki z amarantusa, pieczywo z mąki amarantusowej)


Warto też zaopatrzyć się skrobię pszenną bezglutenową, którą można dodawać do samodzielnie przygotowywanych potraw dla dziecka.

Kupując produkty spożywcze dla dziecka alergicznego należy zwracać szczególną uwagę na ich skład. Należy przede wszystkim wyeliminować wszelkiego rodzaju tradycyjne ciasteczka, herbatniki i większość słodyczy. Zakazane są też panierowane mięso, kawa zbożowa czy zagęszczane mąką zupy. Spożywcze artykuły przeznaczone dla dzieci alergicznych oznaczone są rysunkiem przedstawiającym przekreślony kłos.


Dieta bezmleczna:

 

W przypadku niemowląt i małych dzieci, u których mleko jest podstawowym składnikiem diety, eliminacja opiera się na podawaniu im hydrolizatów mleka, czyli takich preparatów, w których duże cząsteczki białek zostały rozbite na mniejsze, dzięki czemu straciły one swoje działanie alergizujące.

 

Środki spożywcze, które zawsze zawierają mleko:

Mleko krowie — w formie surowej, gotowanej, pasteryzowanej, UHT, skondensowanej, w proszku itp. (chude mleko w proszku jest tanim i dlatego chętnie stosowanym dodatkiem do wielu gotowych  produktów spożywczych).

Produkty z mleczarni — jak twarożki, jogurty, kefiry, kwaśne mleko,  jogurty owocowe  serwatka,  Wszystkie rodzaje serów, również twarde, parmezan (ostrożnie przy potrawach zapiekanych!).

Pieczywo — zawierające na pewno mleko (pieczywo mleczne, pieczywo chrupkie

 Wyroby cukiernicze jak torty, ciastka, keksy itp.

Lody — wszytkie postacie

Czekolada — w każdej postaci np. batony typu Bunty, Mars, Milky-way,

Produkty spożywcze, które mogą zawierać białko mleka:

  • Masło — zawiera właściwie tylko tłuszcz z mleka i jest w czystej formie dobrze tolerowane przez alergików. Z doświadczenia wiemy, że większość rodzajów masła z dużych mleczarni zawiera ślad białka.
  • Śmietana–również tutaj zgadza się, że czysta śmietana jest tolerowana, w przypadkach wątpliwych powinno się dla pewności przetestować )
  • Margaryna —większość jej rodzajów zawiera dość duże ilości białka mleka krowiego. Wyjątek stanowią margaryny ze sklepów ze zdrową żywnością.
  • Sery bez mleka krowiego — prawie wszystkie oferowane przez handel sery kozie i owcze zawierają mleko krowie w ilości do 1⁄3 całkowitego składu mleka (sprzedawcy najczęściej nie wiedzą o tym).
  • Makarony —  zawierają często mleko,
  • Chleb i pieczywo — należy zwrócić tu szczególną uwagę i okazać nieufność. Przyczyną tego są stosowane przez piekarzy „proszki do pieczenia”, które często są produkowane na bazie mleka.
  • Płatki zbożowe — często stosowane produkty zbożowe dla dzieci (płatki ryżowe, kleik owsiany, płatki zbożowe jak i specjalnie dla nich wyprodukowane pokarmy (np. kaszki dla dzieci) zawierają — mimo że są przeznaczone jako dodatki do mleka  mleko w śladowych ilościach! U uczulonych na mleko krowie dzieci powinno się dla pewności unikać gotowych produktów, a stosować naturalne środki spożywcze tj. płatki owsiane, grysik, ryż.
  • Koncentraty zup i sosów — zwykle w handlu spotykane zupy w proszku okazują się najczęściej nieodpowiednie.

 

Jak widać powyżej przy nietolerancjach warto dokładnie czytać skład na etykietach produktów, które zamierzamy kupić, bo uczulające składniki mogą znaleźć się w produktach, po których byśmy się tego nie spodziewali.

Dobrym rozwiązaniem jest też unikanie  gotowych produktów i zastępowanie ich samodzielnie przygotowanymi potrawami, w których uczulający produkt zamieniliśmy innym, np. przygotowanie ciasta naleśnikowego z dodatkiem wody gazowanej zamiast mleka dla dzieci uczulonych na mleko krowie lub upieczenie pysznych bułeczek z mąki amarantusowej zamiast tradycyjnej chałki.

Dołącz do nas na facebooku
Projekt i wykonanie: www.mbmprojekt.pl